Pengenalan: Soalan-soalan lazim: Masalah atau kekangan dalam membuat permohonan pinjaman peribadi (Bah. 1)

Sebelum anda mengubungi pihak agen atau wakil koperasi ataupun terus walk-in ke bank, terbayang dalam kotak fikiran anda mengenai beberapa perkara seperti interest rate, tempoh processing application anda dan persoalan paling utama samada lulus atau tidak.

Untuk mengupas mengenai perkara ini, sila baca artikel FAQ ini secara mendalam.

Berhubung terus dengan pihak kami melalui whatsapp

direct link whatsapp

 

Anda sukar mendapat pembiayaan pinjaman peribadi?

Apabila anda telah mencuba di beberapa buah bank atau insitusi kewangan tetapi permohonan pinjaman peribadi anda ditolak, anda tidak perlu khuatir kerana kami menyediakan hampir kesemua bank dan koperasi yang mana setiap koperasi mempunyai syaratnya yang tersendiri (ada yang bersyarat longgar dan ada pula yang bersyarat ketat).

Pada laman web, kami menyenaraikan kepada anda semua bank dan koperasi yang terdapat serta informasi yang jelas dan lengkap supaya anda bebas untuk memilih pembiayaan pinjaman peribadi yang terbaik untuk anda.

Sekiranya anda tidak tahu untuk memilih pembiayaan pinjaman peribadi dari bank atau koperasi, tidak perlu khuatir kerana kami akan membantu anda memberi khidmat nasihat seterusnya memberi pilihan yang terbaik untuk anda bergantung kepada situasi semasa anda (seperti tempat kerja yang layak membuat pinjaman, ada atau tidak ada rekod senaraihitam dsb.).

Anda mempunyai masalah Senarai Hitam rekod (Blacklist CTOS, CCRIS) untuk membuat pinjaman peribadi?

Bagi pemohon yang mempunyai masalah rekod telah disenaraihitam oleh pihak bank disebabkan sejarah kewangan lampau mahupun amaun blacklist yang sangat tinggi, kini anda tidak perlu bimbang lagi.

Dengan beberapa buah koperasi yang menawarkan pembiayaan pinjaman peribadi dengan 'unlimited blacklisted amaun' ataupun sehingga amaun blacklist RM100,000, anda masih berpeluang untuk memohon pembiayaan pinjaman peribadi dari kami.

Kami akan memberitahu anda bank dan koperasi yang terbaik untuk anda pilih. Selepas pinjaman peribadi anda diluluskan, anda mempunyai pilihan samada untuk menyelesaikan amaun blacklist yang tertunggak untuk membersihkan nama anda dari terus disenaraihitam.

Anda sudah melebihi 60% dari had kelayakan tetapi masih ingin membuat pinjaman peribadi

Bagi masalah ini, penstrukturan semula jumlah potongan akan dilakukan sekiranya potongan melebihi 60% dari ketetapan Unit Gaji.

Kami akan memastikan selepas membuat pinjaman peribadi, jumlah potongan pada slipgaji anda akan menjadi 60% atau kurang.

Penstrukturan semula potongan boleh dilakukan dengan beberapa cara seperti dibawah (sebagai contoh):-

 1. Memanjangkan tempoh pinjaman sedia ada (dari 10 tahun ke 15 tahun atau 20 tahun) bagi mematuhi ketetapan 60% potongan.
 2. Menukar cara pembayaran seperti insurans, caruman, yuran, tabung haji serta simpanan-simpanan lain dan selepas itu membuat pinjaman peribadi bagi mengurangkan beban pada slipgaji.
 3. Bagi kakitangan kerajaan (AG), pembiayaan sehingga 80% boleh dilakukan dengan memohon pinjaman peribadi MBSB.

Anda sukar membuat overlap kerana terdapat beberapa pinjaman dari bank dan koperasi yang dipotong melalui angkasa?

Agak sukar untuk membuat pinjaman peribadi overlap kerana terdapat beberapa bank dan koperasi yang perlu dihubungi untuk mendapatkan surat penyata penyelesaian awal.

Kami akan cuba mendapatkan surat penyata penyelesaian awal bagi tujuan overlap pinjaman lama (tertakluk kepada terma dan syarat sesuatu bank atau koperasi samada dibolehkan wakil meminta bagi pihak pemohon).

Adalah lebih baik sekiranya pemohon sendiri mendapatkan surat penyata penyelesaian awal kerana terdapat bank atau koperasi memerlukan masa yang lama menyediakan penyata penyelesaian awal.

Cara mendapatkan surat full settlement ataupun surat penyelesaian awal koperasi:

 1. Hubungi koperasi untuk memohon surat full settlement.
 2. Buat surat dan faks ke koperasi.
 3. Call semula/Follow-up dengan menelefon koperasi untuk mengesahkan samada surat melalui faks sudah diterima atau tidak. Jadi tidak sempurna faks sekali lagi.
 4. Tunggu dalam masa 2 minggu atau bergantung kepada penyediaan oleh koperasi. Koperasi biasanya akan menhantar surat penyata full settlement menggunakan faks atau melalui pos terus ke pejabat atau alamat surat menyurat pemohon seperti dalam borang yang diisi mula-mula dahulu.

Cara memohon surat full settlement bank seperti Bank Rakyat, MBSB dll, kaedahnya lebih kurang sama.

Tetapi adalah lebih baik jika pemohon sendiri (owner) pergi terus ke cawangan bank terdekat atau ke cawangan di mana tempat permohonan itu dibuat.

Anda ingin mendapatkan ganjaran bagi setiap permohonan pinjaman peribadi rakan anda yang berjaya?

Ganjaran akan diberikan kepada anda sekiranya anda rekomen rakan-rakan anda untuk membuat pinjaman peribadi dengan kami.

Caranya mudah, anda hanya perlu mengisi borang program member get member dan e-melkan (hashimbank@gmail.com)kepada saya seberapa ramai rakan yang anda mahu.

Kami akan menghubungi rakan-rakan anda dan sekiranya permohonan rakan anda berjaya, anda akan mendapat ganjaran tunai seperti yang tertera pada borang program member get member.

Ganjaran ini bergantung kepada promosi member get member yang berlansung seperti berikut:-

 1. Promosi dengan masa yang terhad sahaja.
 2. Terbuka kepada kakitangan penjawat awam seperti Guru Besar, Cikgu, pegawai kerajaan, kakitangan swasta dan sesiapa sahaja yang mengenali kawan-kawan atau saudara mara yang bekerja di sektor kerajaan berjawatan tetap.
 3. Pemberian ganjaran bergantung kepada proses kelulusan loan dan jumlah loan yang dipohon.

Anda sukar membuat pinjaman peribadi kerana status berjawatan kontrak?

Bagi yang berstatus kontrak, agak sukar untuk membuat pinjaman peribadi kerana kebanyakan bank dan koperasi sangat teliti dalam memberi pinjaman peribadi kepada pemohon berjawatan kontrak.

Faktor-faktor seperti tempoh perkhidmatan kontrak yang lama dan organisasi tempat anda bekerja akan diambil kira. Kebiasaannya bank atau koperasi lebih cenderung untuk mengambil pemohon yang berjawatan tetap.Kebiasaannya jika ada peluang pinjaman peribadi yang berstatus kontrak, jumlah pembiayaan agak kecil dan tempoh pembiayaan yang singkat.

Dari semasa ke semasa kami akan membuat pengumuman mengenai pinjaman peribadi bagi kakitangan berjawatan kontrak.

Terdapat beberapa kategori kakitangan berstatus kontrak:

 1. Kontrak berterusan sehingga pencen: Kebanyakan mempunyai payslip AG.
 2. Kontrak tahunan atau dwi tahunan: Biasanya staf di Majis perbandaran dan kerajaan tempatan.
 3. Lain-lain: Seperti kontrak yang tidak disambung dan lain-lain.

Berminat? Cara berkomunikasi

Call/SMS/Whatsapp: 019-2983056 (Send payslip terkini dan komunikasi secara terus dengan kemudahan direct link whatsapp seperti di atas dengan tidak perlu save nombor telefon 019-2983056, FaceBook/E-mel: hashimbank@gmail.com.

Tags: personal loan, pinjaman peribadi, personal financing, koperasi, koperasi loan, hospital, hospital kerajaan, government hospitals, senarai hospital, bank rakyat, bank islam, pinjaman peribadi koperasi, islamic loan, islamic financing, pembiayaan peribadi, jadual pinjaman peribadi, payment schedule loan, biro angkasa, payout 100% e penyata gaji dan laporan anm, egaji, epenyata, epayslip