Pengenalan Pinjaman Peribadi Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia Berhad (Kobeta)

Untuk semakan kelayakan pinjaman peribadi personal loan koperasi Kobeta, sila Call/SMS/Whatsapp payslip e penyata gaji terkini ke 0192983056. Penubuhan koperasi ini pada tahun 1993 yang dahulunya dikenali sebagai Koperasi Bersatu Tenaga Melaka Berhad dan ditukar kepada Koperasi Bersatu Tenaga Malaysia Berhad (KOBETA). Berita baik kepada pemohon yang bermasalah kerana Kobeta menawarkan pinjaman peribadi kepada pemohon yang mempunyai rekod bankruptcy. Semua produk pembiayaan peribadi koperasi adalah syariah compliant dan mengikut prinsip syariah antarabangsa. Terbuka kepada kakitangan kerajaan berjawatan tetap dan polis sahaja. Buat masa ini terdapat dua (2) pakej baru pembiayaan peribadi KOBETA dikenali sebagai Kobeta KC2 (Fast Cash) dan Kobeta C1 (Normal)

Kobeta baru 2016: Pinjaman peribadi 2016

Terdapat 2 dana yang ditawarkan oleh kobeta dari cimb dan bank rakyat. Syarat-syarat pembiayaan adalah seperti berikut:-

 1. Customer/ Pemohon tidak boleh mempunyai ctos jika dana dari cimb bank tetapi boleh ada rekod ctos jika melalui Bank Rakyat.
 2. Pemohon mesti memberikan buku akaun maybank atau penyata muka depan yang di print di branch maybank untuk tujuan bank in duit loan ke dalam akaun. Selain dari akaun Maybank tidak diterima.
 3. Kadar interest 4.99%.
 4. Payout 81% tolak Rm1,080 yuran 3 tahun dan tolak deposit 2 bulan.
 5. Yuran Rm30.
 6. Proses kelulusan AG: 10 hari bekerja, State: 14 hari bekerja. Bank in duit mengambil masa kerana melalui bank.
 7. Jawatan tetap sahaja. Bagi kakitangan kontrak yang ingin memohon (contract staff), sila ke halaman koperasi untuk pekerja kontrak.
 8. Sorry, tiada jadual pembayaran. Untuk mendapatkan jumlah loan, bayaran bulanan dll, anda boleh menghubungi kami di talian seperti yang tertera dalam laman web ini.

Kobeta KC2 Fast Cash (ditutup)

Bagi yang inginkan proses kelulusan loan dengan cepat dan mudah digallakan untuk memohon pakej pembiayaan Kobeta KC2 Fast Cash Personal Financing Loan.

 1. Terbuka kepada kakitangan awam (AG) berjawatan tetap dan Polis dengan interest 4.99% setahun. Selain dari itu kadar interest adalah 5.99% (bagi slipgaji universiti awam, majlis daerah, dewan bandaraya dsb.)
 2. Kriteria terbaik: Pemohon yang mempunyai rekod blacklist melebihi Rm30k juga layak memohon.
 3. Bagi amaun CTOS melebihi Rm30k, kadar interest menjadi 6.99%.
 4. Payout 82% tolak Rm440 fees deducted tolak advance 2 bulan.
 5. (Berkuatkuasa pada Julai 2013, had tempoh pinjaman peribadi bagi semua permohonan pinjaman Kobeta telah dipendekkan menjadi 10 tahun seperti arahan Bank Negara Malaysia).
 6. Amaun pinjaman sehingga Rm200 ribu.
 7. Yuran koperasi Rm30.
 8. Baru bekerja 6 bulan layak memohon.
 9. Kelulusan sangat cepat iaitu 8 hari bekerja kerana menggunakan dana sendiri.
 10. Untuk mengetahui jadual pembayaran Kobeta Cash-i, sila klik sini

Kobeta KC1 Normal (ditutup)

Produk pinjaman peribadi Kobeta dikenali sebagai Kobeta KC1 Normal Personal Financing. Menggunakan dana dari Bank Rakyat. Payout 92% tolak Rm840 fees deducted tolak advance 2 bulan. Yuran koperasi rm30 setiap bulan sebagai caruman ahli. Manakala tempoh proses 3-4 minggu bergantung kepada berapa banyak permohonan yang masuk ke bahagian processing.

Kriteria item lain sama seperti Kobeta KC2 (Fast Cash). Untuk mengetahui jadual pembayaran Kobeta Cash-i, sila klik sini

Koperasi Kobeta menggunakan dana dari Bank Rakyat. Untuk bank in duit loan pemohon mesti membuka akaun simpanan atau akaun semasa Bank Rakyat.

Kobeta for Bancruptcy (ditutup)

Produk pembiayaan peribadi Kobeta ini adalah yang paling popular kerana pemohon yang mempunyai masalah sehingga bankrapsi (muflis) boleh memohon loan dengan koperasi.

 1. Interest 6.99%, payout 88% nett.
 2. Matlamat pembiayaan peribadi Kobeta ini adalah menyelesaikan kesemua amaun bankruptcy yang direkodkan Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM).

Pihak kami akan menghubungi pemohon untuk mendapatkan dokumen-dokumen yang terkini seperti slipgaji. Contohnya sekiranya memohon pinjaman bulan 9, perlu menyediakan slipgaji untuk bulan 9,8 dan 7 masing-masing sebanyak 3 salinan setiap satu. Dari semasa ke semasa sehingga bulan 12, pemohon dikehendaki mendapatkan salinan slipgaji terkini bulan 10,11 dan 12 (disahkan).

Proses yang lambat iaitu memakan masa 3 bulan kerana proses yang amat sukar dan lambat untuk membuat pinjaman. Tetapi Kobeta membenarkan pinjaman peribadi kepada yang bankruptcy tetapi harus menunggu tempoh seperti yang ditetapkan.

Penting: pemohon perlu menghubungi Jabatan Insolvensi untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai butiran kebankrapan dan mendapatkan pegawai yang menghubungi kes bankruptcy tuan/puan. Pemohon perlu memperolehi surat berkaitan kebankrapan dari Jabatan Insolvensi dan juga dari bank yang mengenakan status bankruptcy kepada pemohon.

Berminat? Cara berkomunikasi

Call/SMS/Whatsapp: 019-2983056 (Berikan Nama, No.IC, Jabatan & Lokasi, no telefon pejabat, no handphone (sekiranya no berlainan dengan no whatsapp), Tetap/Kontrak, Gaji Pokok, Elaun Tetap dan Jumlah Potongan pada Slipgaji), FaceBook/E-mel: hashimbank@gmail.com.

Tags: personal loan, pinjaman peribadi, personal financing, koperasi, koperasi loan, pinjaman koperasi, koperasi kobeta, koperasi bersatu tenaga, bank rakyat, bank islam, pinjaman peribadi koperasi, islamic loan, islamic financing, pembiayaan peribadi, jadual pinjaman peribadi, payment schedule loan, biro angkasa, payout 100%