Malaysia Federal Government Personal Loans

Malaysia Federal Government Personal Loans

About Malaysia Federal Government Personal Loans

Overview of Personal Loan for Federal Government of Malaysia

Malaysia Federal Government Personal Loan terdiri daripada Kakitangan Kerajaan Pusat (Federal Government) yang dikenali sebagai AG sememangnya mempunyai ruang yang sangat luas untuk membuat pinjaman peribadi (payslip jata negara). Semua bank dan keseluruhan koperasi memberikan perkhidmatan personal loan kepada kakitangan kerajaan pusat yang berjawatan tetap. Bagi yang berjawatan kontrak, ruang untuk mendapatkan pembiayaan adalah sangat tipis bergantung kepada promosi oleh segelintir koperasi.

Kakitangan kerajaan persekutuan (AG) sewaktu mula-mula bekerja mempunyai potongan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tetapi kebiasaannya selepas tempoh tiga (3) tahun akan menjadi taraf sebagai tetap dan berpencen. Ini bermakna sekiranya kelayakan dari jumlah pendapatan tetap setiap bulan sudah mencapai 60%, anda tidak perlu khuatir kerana sejurus selepas item KWSP sudah tidak ada dalam payslip anda bererti jumlah potongan anda akan kurang 60%. Jadi anda berpeluang untuk mendapatkan pinjaman peribadi @ personal loan dari bank dan koperasi.

Kebiasaannya unit gaji atau bahagian kewangan ataupun majikan menetapkan had kelayakan untuk membuat loan dan komitmen lain yang boleh dimasukkan ke dalam payslip adalah 60% sahaja. Jadi jika jumlah potongan anda sudah betul-betul mencapai 60% sebagai had maksima, anda tidak boleh membuat pinjaman peribadi lagi. Walaupun kelayakan 60 peratus dikira menggunakan formula gaji kasar (gaji asas) dicampur elaun tetap, tetapi terdapat segelintir majikan yang tidak mengambil kira beberapa elaun tetap walaupun boleh dikira oleh koperasi.

Jadi ini merupakan kesukaran kepada anda kerana pihak majikan yang menandatangi dan mengesahkan borang loan mendapati anda tidak layak memohon pinjaman tetapi sebenarnya anda masih layak lagi membuat permohonan.

Terdapat juga bank pada masa dahulu yang membenarkan jumlah pembiayaan loan dengan kelayakan 75% seperti MBSB Waslah, tetapi buat masa ini tiada promosi sebegini (akan dimaklumkan jika ada promosi sedemikian).

Overlap Malaysia Federal Government Personal Loans?

Overlap pinjaman peribadi lama?

Ya anda boleh overlap pinjaman sediada jika anda sudah mencapai 60% kelayakan anda. Anda harus mendapatkan surat penyata penyelesaian awal (full settlement letter) dari bank dan koperasi yang masih ada tempoh sahlakunya.

Buka akaun kedua loan koperasi?

Ya, anda boleh membuka akaun kedua pinjaman peribadi jika anda pernah membuat loan dengan koperasi yang sama sebelum ini.

Berminat? Cara berkomunikasi

Call/SMS/Whatsapp: 019-2983056 (Send payslip terkini dan komunikasi secara terus dengan kemudahan direct link whatsapp seperti di atas dengan tidak perlu save nombor telefon 019-2983056, FaceBook/E-mel: hashimbank@gmail.com.

https://pinjamanperibadi2u.com.my

Cari Pinjaman Peribadi Lain?

Malaysia Federal Government Personal Loans Reviews

Customer Reviews about Malaysia Federal Government Personal Loans

Personal Financing Loan

The best Malaysia Federal Government Personal Loans? Apply Yayasan Ihsan Rakyat, RCE Yayasan Perlis, Public Bank, Bank Rakyat etc. Call/ Whatsapp 0192983056

Mohd Azwan

https://e-penyatagaji.com

Contact Malaysia Federal Government Personal Loans

error: Content is protected !!